Nieuwe ramen voor buitenplaats Bingerden

Een restauratiespecialist kunt u goed inschakelen bij het bedenken van innovatieve, moderne oplossingen om monumenten een duurzame toekomst te geven. Zo plaatst Van Wijk Houtindustrie, lid van de Vereniging Timmerwerk Restauratie, nieuwe ramen in het Huis Bingerden bij Zevenaar. Het zijn niet zomaar ramen maar ramen volgens een totaal nieuw concept en vol technische snufjes.

Landgoed Bingerden heeft een lange historie die terug gaat tot de 10e eeuw. Het huidige, particulier bewoonde Huis Bingerden is gebouwd in 1958 (het oude huis ging verloren in de Tweede Wereldoorlog) en kreeg in 2008 de status van beschermd rijksmonument. In het kader van een duurzaamheidsproject krijgt het huis nu nieuwe ramen. 

Van Wijk Houtindustrie heeft een nieuwe kozijn-raamcombinatie ontwikkeld met met schuiframen met een zakkende, verspringende bovenramen. De schuifschuiframen zijn getest bij SKH op wind- en waterdichtheid, en geluidbelasting. De ramen hebben een Politiekeurmerk.

De ramen zijn op verschillende manieren te gebruiken. Uiteraard kunnen ze opgeschoven worden maar ze kunnen ook open draaien wat het lappen van de ramen veel gemakkelijker maakt. Om dat mogelijk te maken ontwikkelde Van Wijk speciale scharnieren in r.v.s. die met een nylon lager zijn uitgevoerd.

Een andere bijzonderheid is de insectenrolhor. Of het raam nu naar boven, of naar beneden wordt open geschoven, in beide varianten is een rolhor onzichtbaar weggewerkt in de onder- danwel bovendorpel. De rolhor is strak afgesloten in de kozijnstijlen.

De kozijnen en ramen voor Bingerden worden gemaakt in kwartiers gezaagd Iroko, een fsc gecertificeerde houtsoort en geschilderd met lijnolieverf. De ramen worden beglaasd met Berlage monumentenglas en gezet met stopverf

Speciaal voor Bingerden hebben de ramen een roedeverdeling zoals de oude ramen hadden. Huis Bingerden heeft een mooie primeur met deze nieuwe kozijnen en ramen, een mooi onderdeel van het duurzaamheidsproject. 

Foto Huis Bingerden: Peter van der Wielen, CCBYSA3.0