Kijken en keuren

Bij een restauratie staat behoud van de originele, historische materialen voorop. Maar soms moeten er toch onderdelen nieuw gemaakt worden. Met welke houtsoort werk je dan? Maak je de details hetzelfde als in het origineel? De leden van de VTR en enkele geïnteresseerde timmerbedrijven, kregen uitleg op dit soort vragen tijdens de thema-middag Hout- en Houtkeuring bij Houthandel Houtex in Waddinxveen.


Tijdens het bezoek gingen Jaap Smits en Bram Poot van Houtex in op het belang van de houtsoort in combinatie met de toepassing. In de restauratie spelen vaak problemen over detaillering en daarbij de vraag of iets in originele staat moet worden toegepast. En of de detaillering toch, gebaseerd op huidige kennis, moet worden aangepast.

 Als voorbeeld werd hierbij gekeken naar een boerenluik, waarbij de originele detaillering vaak rechthoekig is wat inwatering tot gevolg kan hebben. Deze inwatering kan worden voorkomen door een afschuining in de detaillering, maar dan is het niet meer origineel. De keuze voor originaliteit of toch een verbeterd product zal ieder weer anders wegen.

 Naast detaillering is uiteraard houtsoortkeuze ook erg belangrijk. Hierbij zal ook vaak naar alternatieven moeten worden gezocht, omdat bijvoorbeeld het huidige grenen niet aan de kwaliteit zal voldoen die 'oud' toegepast grenen wel had. Fijnjarig oregon pine kan dan vaak een alternatief zijn, maar wellicht is het ook mogelijk om soms aan nog andere houtsoorten te denken, die nog beter in de toepassing zijn. Padoek is bijvoorbeeld zeer duurzaam stabiel en heeft zeer gunstige krimpcijfers.

 Na de inhoudelijke discussie gingen de VTR-leden 'de werf' op. Bij Houthandel Houtex ligt circa 16.000 m3 hout op voorraad, waarvan het grootste gedeelte hardhout. Er werd vers gezaagd eiken bekeken, maar ook gewaterd eiken wat een aantal jaar aangedroogd is, waardoor krimp en scheurvorming in de toepassing geringer zijn. Ook het Amerikaans oregon pine (douglas fir) werd bekeken, wat speciaal op fijnjarigheid wordt ingekocht.

 De VTR bedankt Houthandel Houtex voor deze gevarieerde en interessante thema-middag.