Het nieuwe timmeren

De VTR is een van de deelnemende organisaties aan het project Centrum voor RestauratieTechniek. Dit project is opgestart door het Platform Erfgoed Opleidingen om een duurzame toekomst te geven aan de MBO-opleidingen in de restauratie (timmeren en metselen). Bijna waren deze opleidingen namelijk opgeheven. Dat is gelukkig voorkomen.

In de periode 2014-2018 wordt het MBO-onderwijs voor restauratie (timmeren en metselen) helemaal op de schop genomen. Er wordt gekeken naar een betere infrastructuur, want momenteel worden de opleidingen op tientallen plaatsen gegeven en de leerlingenaantallen per opleiding zijn bijzonder klein, gemiddeld 3 per opleiding. Dat is weinig efficiënt. 
Ook wordt gekeken naar de inhoud van de opleidingen. Deze wordt geheel aangepast aan de eisen van deze tijd. Het restauratiebedrijfsleven denkt mee en de lesstof wordt langs de kwaliteitslat van de uitvoeringsrichtlijnen voor timmerwerk van Stichting ERM gelegd.
Voor de leergierige studenten wordt gewerkt aan goed doorlopende leerlijnen van MBO naar HBO naar WO-onderwijs met als nieuw tussenniveau de Associate Degree voor MBO-ers die wel een stapje verder willen leren maar niet naar het HBO willen.
Twee andere thema’s binnen het project vormen de kwaliteitsborging en het delen van kennis. Op www.platformerfgoedopleidingen.nl kunt u alle informatie nog eens na lezen en de berichtgeving over de ontwikkelingen binnen het project volgen.