Vereniging Timmerwerk Restauratie

Nieuwsbrief oktober 2019

Herbestemming van het Sint Jozefpaviljoen te Gouda

In het voormalig Rooms-Katholieke ziekenhuis en weeshuis Het Sint Jozefpaviljoen worden momenteel 34 luxe woonzorgappartementen gerealiseerd. Aannemingsbedrijf Nico de Bont uit Vught realiseert deze herbestemming in opdracht van woonzorgorganisatie Domus Magnus. VTR-lid Timmerfabriek J. van de Plas BV uit Udenhout produceert voor dit mooie project het binnen- en buitentimmerwerk.

In de bestaande gevelkozijnen zaten aluminium ramen. Deze niet originele ramen zijn met behoud van de kozijnen gesaneerd. Timmerfabriek J. van de Plas BV heeft voor deze bestaande kozijnen zo'n 350 nieuwe ramen en deuren geleverd. Ook de volledig te vervangen 45 dakkapelkozijnen zijn door hen geleverd. De achtergevel van het pand is geheel vernieuwd. De nieuwe kozijnen zijn door Van de Plas gemaakt. Naast de restauratie van het casco is de gehele indeling van het pand en het interieur aangepast. Hiervoor heeft Timmerfabriek J. van de Plas BV zo'n 140 nieuwe binnenkozijnen en binnenpuien geproduceerd.

Het herbestemmen van gebouwen is momenteel erg actueel. Bestaande gebouwen krijgen bij een herbestemming een nieuwe functie. Vaak zijn dit gebouwen met een monumentale waarde, zoals kerken, kloosters, oude fabrieken of kantoorpanden. Timmerfabriek J. van de Plas BV heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgebouwd met dergelijke herbestemmingen.

Herbestemmingen van monumenten zijn uitdagend en vergen maatwerk. Aan de ene kant is het van belang dat er bij het herbestemmen van monumenten rekening wordt gehouden met de uitstraling van het gebouw, zodat het monumentale karakter niet verloren gaat. Anderzijds moet het gebouw ook voldoen aan de huidige moderne bouweisen op het gebied van isolatiewaarden, brandeisen, inbraakwerendheid, luchtbehandeling, etc. Het voldoen aan deze wensen zonder daarbij de esthetiek uit het oog te verliezen, maakt dat deze projecten uniek en boeiend zijn.

Zelf zegt Timmerfabriek J. van de Plas BV dat hun jarenlange kennis en ervaring van restaureren en renoveren heel mooi samen komt bij projecten zoals het Sint Jozefpaviljoen. De afgelopen jaren heeft de timmerfabriek sterk geïnvesteerd in CNC-techniek, waardoor ze in staat zijn monumentale en karakteristieke profileringen ook in grotere series te produceren. Daardoor weten zij de kloof tussen het produceren van modern timmerwerk en restauratietimmerwerk te verkleinen en blijft onderscheidend timmerwerk betaalbaar.

Wilt u inhoudelijk reageren op deze nieuwsbrief?

We zien uw reactie, mening of opmerking graag tegemoet. Stuur uw bericht naar info@timmerwerkrestauratie.nl.

Als je liever geen e-mail meer wilt ontvangen, klik je hier.