Vereniging Timmerwerk Restauratie

Nieuwsbrief Maart 2018

Kerkdeuren Sint Laurentius in Alkmaar vakkundig hersteld

VTR-lid Pronk Restauratie BV uit het Noord-Hollandse Warmenhuizen heeft recent een aantal prachtige kerkdeuren van de Grote of Sint Laurentiuskerk in Alkmaar gerestaureerd. Met BRIM-onderhoudssubsidie zijn zo’n 12 deuren vakkundig hersteld. De meeste deuren zijn hersteld door middel van aanscherven en plaatselijk herstel, maar er is ook een aantal deuren geheel vervangen. De uitvoering heeft in eiken plaatsgevonden.
De (opgeklampte) deuren bestaan uit klampen en spiegelklampen, waaroverheen verticale eiken delen geplaatst zijn, schuin geprofileerd of voorzien van cannelures, welke met gesmede (taaie) nagels aan de achterzijde (klampzijde) omgekromd en ingedreven (genaaid) zijn. Bekijk het restauratieproces in het beeldverslag.

Restauratiedisciplines in beeld

Het nieuwe jaar begint goed met een interessant rapport van het EIB over de verschillende branches van het Platform gespecialiseerde aannemers in de restauratie. Er zijn 11 branches aangesloten bij dit platform. Zij vertegenwoordigen gezamenlijk ruim 350 bedrijven en zo'n 4.000 medewerkers. Lange tijd was dit een grote groep van onbekende bedrijven. In het EIB-rapport wordt een overzicht geschetst van onderwerpen als omzet, arbeid, scholing en certificering. Het EIB-rapport wordt op 22 maart a.s.in besloten kring uitgereikt aan Barbera Wolfensberger, de directeur-generaal Cultuur en Media van OCW. Uiteraard is de VTR hierbij aanwezig.

Open avond restauratieopleidingen

Nederland is gelukkig gezegend met een keur aan erfgoed- en restauratieopleidingen, van MBO tot HBO en WO, inclusief post-bachelors of post-masters specialisaties. Er is keuze uit volledige opleidingen van twee, drie of vier jaar, maar er zijn ook cursussen, praktijktrainingen en masterclasses van enkele dagen.
Op 8 maart 2018 kunt u over de mogelijkheden voor het volgen van een opleiding of cursus in de restauratie terecht op de open avond van het Nationaal Restauratie Centrum, de Hogeschool Utrecht, het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen, de ErfgoedAcademie, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en het Gelders Restauratie Centrum.

Interesse? U bent van harte welkom op donderdag 8 maart 2018 van 18 tot 21 uur in
Klooster Onze Lieve Vrouw ter Eem (Daam Fockemalaan 22) in Amersfoort. Aanmelden kan via info@restauratiecentrum.nl.

Wilt u inhoudelijk reageren op berichten in deze nieuwsbrief?

We zien uw reactie, mening of opmerking graag tegemoet. Stuur uw bericht naar info@timmerwerkrestauratie.nl.

Als je liever geen e-mail meer wilt ontvangen, klik je hier.