Vereniging Timmerwerk Restauratie

Nieuwsbrief Mei 2019

Herstel vakwerk op landgoed Nimmerdor te Amersfoort.

VTR-lid Van de Burgt & Strooij uit Amersfoort heeft recentelijk vakwerkherstel uitgevoerd aan de dienstwoning op landgoed Nimmerdor te Amersfoort. De woning dateert uit omstreeks 1850 en sinds die tijd hebben er geen ingrijpende wijzigingen plaatsgevonden. De niet heel grote woning is rijk versierd. Het is een mooi voorbeeld van de chaletstijl.

Voorafgaand aan de restauratiewerkzaamheden is de woning voorzien van het nodige stut- en stempelwerk, zodat de vakwerkconstructie niet kon bezwijken tijdens de demontage. De aantasting van de woning was vergevorderd o.a. als gevolg van foutieve detaillering in het zinkwerk op het balkon. De opstaande randen en spuwer waren uitgevoerd met randen die hoger lagen dan de muuraansluiting, waardoor bij verstopping het regenwater over de gevel liep. Een jarenlange lekkage was de oorzaak van de aantasting van de woning. Het balkon stond op het punt van bezwijken en het vakwerk aan de gevelzijde was op meerdere punten flink verzwakt.

Uitgangspunt bij het verwijderen van de diverse aantastingen was het behoud van zoveel mogelijk originele detailleringen en profileringen. Onderdelen die voor hergebruik in aanmerking kwamen, zoals lijstwerken, zijn genummerd, gedocumenteerd en opgeslagen voor later hergebruik. Onderdelen die niet meer te redden waren, zijn in de machinale restauratie-timmerwerkplaats van Van de Burgt & Strooij in zeer fijnjarig oregon pine vervaardigd met behoud van de originele profileringen en detailleringen. Het behoud van onderdelen gaat altijd voor vervanging, maar daar waar dat niet meer mogelijk bleek, is gekozen voor het kopiƫren van de bestaande situatie.

Het vakwerk is door de deskundige restauratietimmerlieden van Van de Burgt & Strooij op zorgvuldige wijze op diverse plekken aangescherft en middels pen-en-gat verbindingen met eiken toognagels weer in ere hersteld. Ook het balkon is gereconstrueerd met deels bestaande onderdelen en deels nieuw vervaardigd lijstwerk met overgenomen profileringen.

Tot slot is het nodige lood- en zinkwerk vervangen met een verbeterde detaillering qua opstanden. Ook is een goed schildersysteem aangebracht waardoor deze fraaie voorgevel er weer voor jaren goed bij staat. Vakwerk!

Wilt u inhoudelijk reageren op deze nieuwsbrief?

We zien uw reactie, mening of opmerking graag tegemoet. Stuur uw bericht naar info@timmerwerkrestauratie.nl.

Als je liever geen e-mail meer wilt ontvangen, klik je hier.