Vereniging Timmerwerk Restauratie

Nieuwsbrief juni 2020

Restauratie van de rijksmonumentale duiventil van Huis Doorn

In het weiland behorende bij Huis Doorn bevindt zich een rijksmonumentale duiventil van rond 1840, welk is gerestaureerd door VTR-lid Van de Burgt & Strooij uit Amersfoort.

Kenmerkend voor deze met beverstaartpan (leipan) bedekte, cilindervormige, grijs gepleisterde duiventil zijn de 8 krommers. Volgens de overlevering zouden deze oorspronkelijk uitgevoerd zijn als walvisribben. Het vervangen van deze krommers maakte deel uit van het restauratieplan van de gehele duiventil. Daarnaast waren ook de staanders/kolommen van de hoofddraagconstructie zwaar aangetast en bleek vervanging de enige optie.

In het verleden zijn de krommers herhaaldelijk hersteld en plaatselijk aangescherft. Doordat de krommers verder onbehandeld zijn, blijven deze verbindingen altijd een kwetsbaar punt en dat is niet gewenst. Bij de vervanging is Van de Burgt & Strooij uitgegaan van eiken krommers die volledig bestaan uit één stuk. Na een intensieve zoektocht is hiervoor eiken gekromd plaathout geïmporteerd uit Frankrijk. Daarbij was de kromming van de mal van Van de Burgt & Strooij uitgangspunt om de kromming zoveel mogelijk te laten meelopen met de draad van het hout. Vervolgens zijn deze krommers uitgezaagd en bewerkt in de restauratietimmerwerkplaats van Van de Burgt & Strooij naar de vorm en contouren zoals deze nog aanwezig waren op de duiventil. Door het toepassen van gekromd hout is tevens zoveel mogelijk kops hout vermeden, hetgeen een positief effect heeft op de levensduur.

De aangetaste eiken staanders stonden koud/rechtstreeks op een natuurstenen basement. De aantasting bleek met name bij deze aansluiting te zitten. Aanscherven en plaatselijk herstel bleek geen optie meer te zijn. Met vervanging van de eiken staanders was er direct de mogelijkheid om het inwaterende detail te verbeteren zonder de uitstraling of het beeld te wijzigen. Om dit te kunnen realiseren heeft Van de Burgt & Strooij eiken rondhout geschild en gedraaid en aan de onderzijde voorzien van een azobé schijf waardoor de eiken staander iets los is komen te staan van het hardstenen blok. Dit om aantasting van de eiken staanders door inwatering te voorkomen. De verbindingen met de overige onderdelen van de draagconstructie zijn weer aangebracht in de eiken staanders.

De restauratie van de duiventil van Huis Doorn maakte onderdeel uit van een groter restauratieplan van in totaal 7 objecten welke zijn uitgevoerd door Bouw- en Restauratiebedrijf Van de Burgt & Strooij.

Wilt u inhoudelijk reageren op deze nieuwsbrief?

We zien uw reactie, mening of opmerking graag tegemoet. Stuur uw bericht naar info@timmerwerkrestauratie.nl.

Als je liever geen e-mail meer wilt ontvangen, klik je hier.