Vereniging Timmerwerk Restauratie

Nieuwsbrief december 2020

Restauratie De Hollandsche Manege

In Amsterdam staat de oudste rijschool van Nederland, de Hollandsche Manage. Dit rijksmonument werd in 1882 gebouwd naar voorbeeld van de Spaanse rijschool in Wenen.


Foto’s: Arjen Veldt Fotografie https://www.arjenveldt.nl

In de Hollandsche Manege konden de gegoede burgerij van Amsterdam en leden van het koninklijk huis de rijkunst beoefenen. De oorspronkelijke Hollandsche Manege werd in 1744 gebouwd en stond op de hoek van de Lijnbaansgracht/Leidsegracht. Het complex omvatte stallen voor 60 paarden en een pikeurswoning. Het gebouw werd afgebroken in 1881 toen de Leidsegracht werd doorgetrokken naar de Singelgracht. Het werd vervangen door het huidige neoclassicistische gebouw aan de Vondelstraat 140, aan de noordoostkant van het Vondelpark. Het bouwwerk uit 1882 werd ontworpen door de destijds zeer populaire bouwmeester A.L. van Gendt, bekend als architect van het Concertgebouw en de Stadsschouwburg.

Eind 2018 is het gebouw aangekocht door Stadsherstel Amsterdam. Door jarenlang gebrek aan gedegen onderhoud is een grootscheepse restauratie nodig om dit prachtige gebouw in zijn oude luister te herstellen. VTR-lid Timmerfabriek J. van de Plas BV uit Udenhout heeft aan dit bijzondere project meegewerkt. Zij hebben de paneeldeuren, architraven, getoogde buitenkozijnen, brandwerende deuren en kozijnen, opgeklampte buitendeuren en de dakkapellen gemaakt. Een waar stukje vakmanschap!


Foto’s: Arjen Veldt


Foto: Arjen Veldt


Foto’s: Arjen Veldt

Wilt u inhoudelijk reageren op deze nieuwsbrief?

We zien uw reactie, mening of opmerking graag tegemoet. Stuur uw bericht naar info@timmerwerkrestauratie.nl.

Als je liever geen e-mail meer wilt ontvangen, klik je hier.