Vereniging Timmerwerk Restauratie

Nieuwsbrief april 2023 | Nieuwe binnendeuren en lijstwerk van Abachi

Nieuwe binnendeuren en lijstwerk van Abachi

In Haarlem werkt VTR-lid Pronk Restauratie aan een monumentaal woonhuis, onderdeel van een nog gaaf bewaard gebleven woonblok in neo-renaissancestijl. Dit bijzondere blok bestaat uit 9 woningen uit 1881, die gebouwd zijn naar het ontwerp van architect S. Roog (1860-1943).

Het woonblok maakt deel uit van de stadsuitbreiding van meerdere woonblokken. Door het regelmatige en strakke straatpatroon vormen zij een architectonische eenheid.

Het woonhuis is door Pronk Restauratie verbouwd, uitgebreid, verduurzaamd en gerestaureerd. Vanwege deze werkzaamheden zijn er een aantal extra binnendeuren gemaakt; exacte kopieën van de al aanwezige monumentale deuren. Deze kopieën zijn uitgevoerd in de houtsoort Abachi, omdat met machinaal timmerwerk daarmee een mooi glad oppervlak gerealiseerd kan worden. Voor de paneelvulling is gekozen voor een watervaste MDF.

De URL 4001 geeft aan dat er voor binnenwerk een soortgelijke houtsoort, Ayous of Tulpenhout genaamd, gebruikt mag worden. Abachi heeft als voordeel dat het bij het aanbrengen van geprofileerd freeswerk niet zomaar splintert. Eenmaal geschilderd, geven beide houtsoorten een mooi glad en strak uiterlijk wat vergelijkbaar is met het in het verleden gebruikte fijne vuren of grenen.

Op de foto’s werkt leerling Dyon aan de nieuwe deuren. Ook enkele bestaande deuren zijn op dezelfde wijze hersteld en aangepast. Architect van het huidige werk is Elsie de Bruyn van e.d.b.a. uit Haarlem.

Wilt u inhoudelijk reageren op deze nieuwsbrief?

We zien uw reactie, mening of opmerking graag tegemoet. Stuur uw bericht naar info@timmerwerkrestauratie.nl.

Als je liever geen e-mail meer wilt ontvangen, klik je hier.