Vereniging Timmerwerk Restauratie

Nieuwsbrief april 2020

Villa Hartenstein in Oosterbeek


Figuur 1: Archief Villa Hartenstein

In juni 2017 is Cuppens +zn gestart met het restauratiewerk aan het bijzondere rijksmonument Villa Hartenstein in Oosterbeek. De villa kent een rijke historie en speelde een grote rol bij operatie Market Garden in de Tweede Wereldoorlog. De vraag vanuit de opdrachtgever was om de villa, zowel van de binnenkant als van de buitenkant, iets terug te geven van de allure uit de periode van voor de oorlog (ca. 1890). In Villa Hartenstein is het Airborne museum gevestigd. Tijdens de werkzaamheden is het museum open gebleven voor publiek.


Figuur 2: Villa Hartenstein voor renovatie (met op archiefbeeld generaal-majoor Roy E. Urquhart)

Voor aanvang van de werkzaamheden heeft er historisch kleuronderzoek plaatsgevonden om inzicht te krijgen in de wijze waarop het in- en exterieur van het historische gebouw was afgewerkt. Naar aanleiding van dit onderzoek is de verflaag van de gevel verwijderd en heeft er stucwerkherstel plaatsgevonden. Tijdens dit herstel zijn afwegingen gemaakt welke oorlogsschade (zoals kogelgaten) wel en niet zichtbaar zouden blijven. De gevel is vervolgens teruggebracht in het originele kleurenpallet van vroeger met het gebruik van een minerale verf. De leien op de kap zijn vervangen en de installaties zijn naar binnen verplaatst, zodat deze niet langer in het zicht zijn. Het loodwerk en de zinken goten zijn vernieuwd. De gietijzeren serreoverkapping aan de achtergevel is geconserveerd en opnieuw beglaasd.


Figuur 3: Villa Hartenstein na restauratiewerkzaamheden

Een groot deel van het houtwerk aan de gevel was door (verborgen) houtrot aangetast. Een aantal kozijnen, ramen en deuren is vervangen en nagemaakt in de timmerfabriek, waarbij aandacht is besteed aan de historische profileringen en details. De nieuwe kozijnen, ramen en deuren zijn gemaakt van Oregon Pine. Er is gekozen voor deze houtsoort, omdat deze overeenkomsten heeft met het grenen dat origineel voor de bouw is gebruikt, maar door zijn hardheid beter bestemd is tegen het klimaat. De kans op houtrot is daardoor minder groot.

Verder zijn grote delen van de gootconstructie hersteld en nagemaakt in de timmerfabriek. Een toevoeging aan de villa is dat de houten attiek (lijstgevel) is teruggeplaatst. Deze was tussen ca. 1944 en 1960 verdwenen. De attiek is nagemaakt op basis van het orginele ontwerp. Daarbij zijn de pinakels hersteld en deels vernieuwd.

Ook binnen in de villa is er restauratiewerk uitgevoerd. De hal en het trappenhuis zijn in de originele kleuren teruggebracht. De muurschilderingen, die onder de latex verflaag tevoorschijn kwamen, zijn hersteld. In het trappenhuis en in het interieur is de deels eerder verwijderde lambrisering teruggebracht. Bij het namaken van deze lambrisering is gelet op de detaillering van het origineel. Tevens zijn de binnendeuren vervangen voor deuren met historische detaillering.

Wilt u inhoudelijk reageren op deze nieuwsbrief?

We zien uw reactie, mening of opmerking graag tegemoet. Stuur uw bericht naar info@timmerwerkrestauratie.nl.Eerste alinea

Als je liever geen e-mail meer wilt ontvangen, klik je hier.