Veranderingen in restauratieonderwijs

Het restauratieonderwijs is in beweging. Als je nu een opleiding tot restauratietimmerman wil volgen, moet je even goed opletten. De huidige opleiding gaat zijn laatste jaar in en in 2017 start een nieuwe opleiding. De VTR zet de zaken op een rij.

Om met de deur in huis te vallen: met de huidige opleiding Timmeren Restauratie niveau 3 kun je alleen starten als je je vóór 1 augustus 2106 inschrijft. Minister Bussemaker besloot enkele jaren geleden dat het niet meer toegestaan is om twee keer een MBO 3 opleiding te volgen. Dat was nu net wat veel timmermannen deden: eerst de opleiding Allround timmerman niveau 3 en dan, vaak na een paar jaar werken, specialiseren via de opleiding Timmeren Restauratie niveau 3. 

Voor de snelle beslisser: op 21 juni 2016 organiseert ROC Friese Poort in samenwerking met ROP Noord-Nederland een voorlichtingsavond over deze opleiding. Lees hier meer: www.rop-nederland.nl.

Is het na 1 augustus 2016 nog mogelijk om te specialiseren in het restauratiewerk? Ja, dat is mogelijk maar er is een beetje geduld nodig. Momenteel werkt een werkgroep van het project Centrum voor RestauratieTechniek aan het opzetten van een nieuwe opleiding met de naam Specialist Restauratie Timmeren of Metselen. Het is een opleiding op niveau 4, waarbij je, na het algemene basisdeel, kunt kiezen voor het profieldeel Restauratietimmeren. Deze opleiding wordt met ingang van het schooljaar 2017-18 op diverse plaatsen in Nederland aangeboden. Vanaf januari 2017 kun je je hiervoor inschrijven.

Ben je geïnteresseerd in deze opleidingen of in bij-/nascholingscurssen? Lees dan verder op onze website: www.timmerwerkrestauratie.nl