Prachtige loopbaan: “Harrie kon werkelijk álles maken”

Harrie de Jong is per 1 augustus 2015, na 48 jaar in dienst te zijn geweest bij Timmerfabriek J. van de Plas BV, met pensioen gegaan. Tijd voor een terugblik door Rolf van de Plas op een prachtige loopbaan, waarin veel veranderde, zowel voor het restauratie-timmervak, Timmerfabriek J. van de Plas B.V. én voor Harrie zelf. 

“Harrie was net 16 toen hij op 21 juni 1967 als leerling in dienst trad. Hij begon als leerling (LTS) en werkte zich op tot gezel en vervolgens tot meester. Als leermeester en voorwerker heeft hij vervolgens jaren lang de lijnen uitgezet in de fabriek. Van eind jaren 70 tot begin jaren 2000 maakte wij voornamelijk traditioneel en restauratiewerk. Harrie was een expert op het gebied van klassieke detailleringen, trappen en getoogd werk. Hij kon werkelijk alles maken.

Vanaf 2004 zijn we flink gaan moderniseren, maar ook binnen het geweld van CNC gestuurde machines hield Harrie zich staande. Al kon hij niet overweg met computers, zijn kennis en inzicht hielpen ons wel bij het verder moderniseren en optimaliseren van ons productieproces.

Uiteindelijk heeft Harrie 47 jaar van zijn loopbaan op onze 150 jaar oude locatie aan de Kreitenmolenstraat in Udenhout gewerkt. In december 2014 zijn we verhuisd naar een nieuwe locatie zodat Harrie na 47 jaar alsnog op een nieuwe werkplek kwam te werken. Daarnaast heeft Harrie een enorm belangrijke rol gespeeld bij het overdragen van kennis naar onze jongere generatie timmerlieden.

Inmiddels heeft hij voor drie generaties van de Plas gewerkt. Tot begin jaren 70 werkte hij voor Jo van de Plas (mijn opa). Daarna nam Jeff van de Plas het over (mijn vader).  En in 2004 nam ik het over als de 3e generatie van de Plas”, vertelt Rolf van de Plas trots. “We nemen afscheid van een ongelooflijke brok aan ervaring, maar dankzij zijn inbreng zijn wij daar als bedrijf nu klaar voor. En Harrie wil ons ook na zijn pensioen graag blijven ondersteunen.”

Timmerfabriek J. van de Plas B.V., www.jvdplas.nl