Jong Monumententalent bij Pronk Bouw

VTR-lid Pronk Bouw heeft Koen van der Eng aangemeld voor Jong Monumententalent 2015. Dit is de onderscheiding die het Nationaal Monumentencongres jaarlijks uitreikt aan een jonge talentvolle professional in de erfgoedzorg. Het thema van het congres is dit jaar ‘Vakmanschap en innovatie’. Koen weet beide op buitengewone wijze te combineren in zijn werk als restauratietimmerman bij Pronk Bouw. 

Het is afwachten of Koen behoort tot de vijf Jonge Monumententalenten die zich mogen presenteren op het congres op 12 november aanstaande en of hij dan de onderscheiding mag ontvangen. Spannend natuurlijk, maar hoe dan ook is de loopbaan van Koen een interessant en goed voorbeeld van hoe een talentvolle leerling zich kan ontwikkelen tot vakman, wat dat inhoudt en welke rol een restauratiebedrijf hierbij kan spelen. 

Glenn Pronk, directeur, is trots op zijn medewerker: “Koen is ook echt een restauratietimmerman, hij maakt bij o.a. kozijn herstel ook zijn eigen hout met allerlei ingewikkelde profileringen zelf in onze werkplaats klaar. Daarnaast kan hij ook uit de voeten met metsel-, muurlood- en natuursteen restauratiewerk. Kortom, een vakman van a tot z en nog maar 29 jaren jong.”

In het nominatiedossier staat te lezen: “Koen kwam bij ons binnen als Espeq leerling en heeft niveau 2 en 3 als leerling bij ons gedaan en is daarna bij ons in dienst gekomen. Hij ging als timmermaat mee in de restauratie en heeft hier het virus en de liefde voor het vakmanschap opgelopen. Koen heeft hierdoor, leergierig als hij is, niveau 3 nogmaals gedaan maar dan de specifieke richting: restauratie.

Als hij aan een nieuwe klus begint leest hij zich goed in, hij weet veel achtergronden over het pand en vertelt hier met passie over. Hij heeft zelfs oud gereedschap aangeschaft om de technieken van vroeger beter uit te laten komen, maar gebruikt de kennis en de hulpstukken van deze tijd om zijn werk goed en veilig uit te kunnen voeren. Als er geen passende oplossing voor handen is gaat hij met zijn collega’s brainstormen om een zo goed mogelijke uitvoering te bedenken die toch het oude niet in de weg staat. ‘Kan niet’ komt niet in zijn woordenboek voor.

Koen wil nog verder in het vak en gaat sinds september 2015 weer iedere vrijdag naar school. Hij bezoekt samen met een collega het Koning Willem I College in Den Bosch waar hij de opleiding ‘middenkaderfunctionaris restauratie’ volgt en waarschijnlijk is dat niet zijn laatste opleiding, want hij heeft veel in zijn mars.

Er zijn al verschillende mooie werken uit zijn handen gekomen: onder andere de Martinuskerk in Schellinkhout, De Noorderkerk in Hoorn. De NH Kerk in De Koog op Texel, diverse werken voor Hendrick de Keyser in Hoorn, waaronder de Boterhal en een pand aan de Binnenluiendijk

Wij vinden dat Koen in het zonnetje mag worden gezet als Jong Monument Talent om hem te laten weten hoezeer we zijn inzet voor het bedrijf en het enthousiasmeren van zijn collega’s om hem heen waarderen en om hem via deze weg te stimuleren om zo door te blijven gaan.”