Geanimeerde ledenbijeenkomst bij Pronk Bouw

Een paar keer per jaar komen de leden van de Vereniging Timmerwerk Restauratie bij elkaar om de ontwikkelingen binnen de restauratiesector door te spreken en de activiteiten van de VTR binnen de branche. Op 12 april was Pronk Bouw gastheer.

De VTR-leden zijn druk bezig met kwaliteit en met de erkenningsregelingen. Twee lid-bedrijven zijn in de procedure om de erkenningscertificaten voor restauratietimmerwerk te verwerven en bij de reeds gecertificeerde leden staan audits op de planning. De erkenningsregeling zelf wordt ook tegen het licht gehouden, zodat deze helemaal bij de tijd is.

De VTR neemt regelmatig deel aan initiatieven van andere partijen, zoals het project Centrum voor RestauratieTechniek, waarbinnen gewerkt wordt aan een duurzame toekomst voor het restauratievakonderwijs. Daarnaast heeft de VTR een brandbrief van de Vereniging Restauratie Steenhouwers aan de minister van Cultuur mede-ondertekend om te pleiten voor een betere inzet van de uitvoeringsrichtlijnen voor kwalitatief hoogstaand restauratiewerk.

Na afloop van de ledenvergadering kregen de leden een rondleiding bij gastheer Pronk Bouw. Pronk is een echt familiebedrijf met een rijke geschiedenis. Sinds 2006 huist Pronk in een nieuw bedrijfsgebouw met een moderne werkplaats. In het voormalige bedrijfsgebouw stichtte vader Adri Pronk het Pronk Museum, waar de bezoeker aan de hand van een rijke verzameling aan materialen, documenten, gereedschap en andere spullen een beeld krijgt van 200 jaar bedrijfsgeschiedenis en van het restauratievak, vroeger en nu. Ook heel aardig is het gedeelte over ‘wintersport’, waar uitgelegd wordt welke bijdrage een van de voorvaderen heeft geleverd aan de schaatssport, o.a. het ontwikkelen van een speciale constructie (van hout) waarin schaatsen konden worden geplaatst om goed geslepen te kunnen worden. Ook zijn er mooie sleetjes en schaatsen die onder klompen konden worden bevestigd e.d. Het museum is niet regulier geopend, maar alleen op aanvraag te bezoeken.

Lees hier meer: De geschiedenis van Pronk Bouw