Belangrijke stimulans voor MBO-talenten: Skills Heroes

‘Je werkt bij een restauratiebedrijf en je baas geeft je de opdracht een gebint te vervangen’, zo luidde de opdracht aan de vier restauratietimmermannen die van 17 tot en met 19 maart 2016 deel namen aan de Skills Heroes Finales voor 34 beroepen in RAI Amsterdam. Twee van hen werken bij leden van de Vereniging Timmerwerk Restauratie, nl. Bouwbedrijf Burgy en Bouwbedrijf Hoffman.

Met een tekening, een historische grenen balk en een stapel nieuwe grenen balken gingen de deelnemers aan de slag met o.m. het meten van de constructie, aftekenen, zagen, verbindingen maken op de historische manier én op de veiligheid letten. Kevin Switzar, leerling van het Markiezaat College en werkzaam bij Cauwenborgh won de eretitel van Beste Restauratietimmerman, op de voet gevolgd door Kevin van de Plas, net afgestudeerd bij ROC Leiden en werkzaam bij VTR-lid Burgy Bouw en Stan Veldkamp, leerling bij Graafschap College en werkzaam bij Hoffman Bouw. De vierde deelnemer was René Sol, afgestudeerd bij het ROC Regio College Zaandam en werkzaam bij Witte Bouw, die bij de voorrondes in Hengelo in december 2015 met de titel naar huis ging. In totaal werden in RAI Amsterdam 29 jongens en meiden in RAI Amsterdam gehuldigd.

Winnaar Kevin is door Sandra van Trijffel van ROP Nederland (Regio Zuid) overgehaald om mee te doen aan de Skills Heroes wedstrijden: “Sinds 2014 begeleid ik Kevin vanuit het ROP. Hij was toen bezig met de opleiding timmeren niveau 2 en werkte al bij Cauwenborgh, waar Hans Smeenk erg enthousiast over hem was. Ik heb hem leren kennen als een hele ingetogen, serieuze en enthousiaste jongen. Vanzelfsprekend ging hij na zijn niveau 2 door naar niveau 3 met de uitstroom restauratie. Iets wat ontzettend goed bij hem past.”

"Studenten van nu hebben meer prikkels nodig.", zegt Hans Schutte directeur-generaal Hoger Onderwijs, Beroepsonderwijs, Wetenschap en Emancipatie (OCW). "Vakwedstrijden bieden mbo'ers uitdaging in het onderwijs. Het is dan ook erg goed dat deze onderdeel zijn van het lesprogramma. Ik wil dat alle 500.000 mbo'ers de kans krijgen om mee te doen aan vakwedstrijden." De 157 jongeren komen van 47 verschillende mbo-scholen. Naast de finalewedstrijden waren er nog enkele demonstraties van beroepen, zoals meubelstoffeerder en stukadoor.**

Skills Netherlands

Met Skills Heroes benadrukken stichting Skills Netherlands, de mbo-scholen, brancheorganisaties en het Ministerie van OCW het belang van vakmanschap. Naast Skills Heroes organiseert Skills Netherlands ook vakwedstrijden voor leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool (Skills Juniors) en vakwedstrijden voor vmbo'ers (Skills Talents). Skills Netherlands begeleidt ook Team Nederland naar EuroSkills en WorldSkills, de Europese en wereldkampioenschappen voor beroepen.

Alle winnaars zijn hier te vinden: http://www.skillsheroes.nl/uitslagen.

Foto’s: Maarten Fleskens | Tekening opdracht: Bouke Koopman