“Ambachtelijk handwerk leer je in de praktijk”

Dat kan Henk Alferink uit eigen ervaring zeggen. De timmerman, die in 2001 zijn eigen Timmerfabriek Henk Alferink oprichtte, leerde zelf ook het restauratietimmervak van een leermeester. Het opleiden van leerlingen vindt hij dan ook belangrijk. Maak kennis met ons VTR-lid uit Drenthe.

 

Henk Alferink wist in korte tijd een aantal prominente restauratieprojecten binnen te slepen. Denk aan het Paleis op de Dam en de Portugese Synagoge in Amsterdam, de Munt in Utrecht, het Paleis Het Lange Voorhout in Den Haag. Ook dichterbij huis sieren de producten van zijn werkplaats monumenten, zoals Het Kasteel in Coevorden, een aantal monumentale huizen en diverse boerderijen van het Drents Landschap. Uit de werkplaats van Henk Alferink komt al het denkbare houtwerk voor monumenten: kozijnen, ramen, trappen, zelfs hele serres en niet te vergeten het interieur.

De vaklieden van Henk Alferink maken alles in de eigen werkplaats op een bedrijventerrein in Nieuw Amsterdam. Alleen voor het inmeten van een klus gaan de werknemers op pad. Vandaar dat het Drentse bedrijf in heel Nederland actief kan zijn. Op basis van tekeningen, foto’s en soms ook vergane onderdelen worden ramen en kozijnen voor de monumenten exact op maat gemaakt. Als dat betekent dat er verschillende profielen moeten worden vervaardigd, dan gebeurt dat ook. Alferinks mannen houden van een uitdaging en passen zo precies in het plaatje van de restauratieprofessional: de beste oplossing bedenken en maken voor steeds weer een nieuwe en unieke situatie in een monument.

Voor meer informatie: www.henkalferink.nl